aan de bel trekken


aan de bel trekken 1.0

waarschuwen dat iets misgaat; alarm slaan

Algemene voorbeelden


"Een ontelbaar aantal oudjes is ongetwijfeld verslaafd geworden aan dit verderfelijke spul", aldus de huisarts. "Ik begrijp niet dat niemand eerder aan de bel getrokken heeft."

NRC,

Slechts in "situaties van acute sociale gevaarlijkheid met ernstig risico voor derden" moet de behandelaar aan de bel trekken.

De Standaard,

Tot slot zijn de sofi-nummers (periode 2000/2001) onderzocht, waarvan politie of burgers zélf meldden dat er wat loos was. Een burger trekt meestal aan de bel als studiefinanciering, huursubsidie of toegang tot het ziekenfonds wordt geweigerd omdat, op basis van de UWV-gegevens het inkomen te hoog zou zijn.

De Telegraaf,

De cursisten trokken aan de bel, maar de signalen van ontvredenheid over gebrekkige leermiddelen en over het cursusverloop werden door de RBA's gebagatelliseerd.

NRC,

In België is nog helemaal niets gedaan om het verkeer op te vangen en wordt gevreesd voor sluipverkeer. Het Vlaamse parlementslid Holemans, dat daarover bij de regering aan de bel trok, kreeg van de minister van openbare werken en mobiliteit te horen dat de tunnel in diens ogen slechts van 'regionaal belang' is.

Trouw,

aan de bel trekken 2.0

ergens aanbellen

Algemene voorbeelden


Hij kijkt ook in mijn tuin, blikt op het huisnummer en, zonder bang te zijn voor de hond, loopt hij rustig naar de veranda. Hij trekt twee keer aan de bel. Ik ben nog niet thuis, er is niemand die de deur voor hem kan openen.

Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

Ze duwde het hekje open, liep tot bij de voordeur, trok aan de bel, draaide de sleutel in het slot, riep: joehoe ik ben thuis, en ging de trap op tot de hoogste verdieping.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Ons soort mensen moet nooit bang zijn, zei moeder altijd en dus trok ik fors aan de bel. Je kunt wel wat zachter bellen zei de meid die mij opendeed.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Hij wist niets beters te verzinnen dan aan de bel te trekken en hard weg te hollen, de baksteen viel in gruizelementen. Belleke-trek. Bah!

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Jo trekt al aan de bel. Trekken. Niet eens een elektrisch drukknopje.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

aan de bel trekken 3.0

contact opnemen, vaak om een beroep op iemand te doen
Vaak in combinatie met bij iets/iemand.

Algemene voorbeelden


Bakker zegt internationaal belangstelling voor zijn project te krijgen. Vanuit Indonesië, Zuid-Afrika en China hebben geïnteresseerden aan de bel getrokken.

Reformatorisch Dagblad,

'We hebben wel een paar maatregelen achter de hand als het Europa zou believen in deze zaak acties te ondernemen', zei Clinton. Clinton liet het niet bij dreigementen van op afstand. Er werd ook aan de bel getrokken bij invloedrijke regeringsleiders. Zo werd de toenmalige Italiaanse premier en huidig Commissievoorzitter Prodi persoonlijk opgebeld door Clinton.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Bewoners hadden bij de gemeente aan de bel getrokken voor maatregelen, zoals het aanbrengen van verlichting.

Meppeler Courant,